PIECO - KUCHNIE



Opis

Pieco - kuchnie typu KJ-Kuchnia są tradycyjnymi kotłami (piece kuchenne) centralnego ogrzewania przeznaczonymi do pracy w instalacjach wodnych centralnego ogrzewania z grawitacyjnym obiegiem wody, systemu otwartego. Są one przeznaczone do ogrzewania domów jednorodzinnych, pawilonów handlowych i usługowych, garaży, pomieszczeń gospodarczych itp. Najwyższa temperatura wody w kotle nie może przekroczyć 80 stopni Celsjusza, a ciśnienie robocze 0,15 MPa.

 

Pieco-kuchnie przystosowane zostały do pracy z wykorzystaniem naturalnego ciągu spalin – jego eksploatacja odbywa się bez użycia energii elektrycznej (wymaga natomiast sprawnego, drożnego przewodu kominowego). Proces spalania może być regulowany ręcznie, śrubą regulacyjną dopływu powietrza, znajdującą się w klapie dozującej powietrze. Kocioł wyposażony jest w stalowy ruszt wodny oraz miejsce na żeliwny ruszt letni.

Pieco-kuchnie c.o. są przystosowane do następujących funkcji:

- do centralnego ogrzewania

- do ogrzewania ciepłej wody użytkowej (przy zastosowaniu bojlera-wymiennika c.w.u.)

- do gotowania

Sposób spalania:

- spalanie dolne

Ruszt:

- stały ruszt wodny stalowy (ruszt dolny)

- miejsce na letni ruszt żeliwny (ruszt górny). Istnieje możliwość dokupienia dodatkowego rusztu żeliwnego.

Paliwo:

- węgiel kamienny

- drewno

 
Pieco-kuchnia składa się z następujących elementów:

- kocioł - wymiennik ciepła wykonany z atestowanej blachy kotłowej gr. 6 mm (wszystkie ściany pieca kuchennego, ruszt dolny, płomieniówki)

- ruszt stalowy chłodzony wodą

- żeliwne żaroodporne drzwiczki

- żeliwne płyty z fajerami do gotowania

Zasada działania:

Zima: Paliwo (węgiel, drewno) wsypujemy do kotła poprzez drzwiczki zasypowe (drzwiczki górne). Następnie rozpalamy kocioł od dołu na ruszcie wodnym. Czas spalania odpowiednio dobranego kotła (do odpowiedniej wielkości powierzchni ogrzewanej oraz przy pełnym zasypie kuchni) dla paliwa: węgiel wynosi ~7-8 godzin. W czasie procesu palenia można dosypywać paliwo w celu przedłużenia procesu spalania.

Lato: Paliwo (węgiel, drewno) wsypujemy do kotła poprzez drzwiczki zasypowe (drzwiczki górne). Następnie rozpalamy kocioł na letnim ruszcie żeliwnym (ruszt górny). W czasie procesu palenia można dosypywać paliwo w celu przedłużenia procesu spalania

 

 

 

 

 



 

Piecbud S.C. al. Wojska Polskiego 52 A, 26-600 Radom

  Czynne:


  pon - pt - 8.00- 17.00


  sob. 8.00 - 13.00

  (+48) 36 511 55


  kom. 513 355 554


  biuro@piecbud.net.pl

© 2018 Wszelkie Prawa Zastrzeżone Piecbud

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej